06
NOV.
2014

Elogiu adus elegantei si rafinamentului

s0142C 260x411x80ELOGIU ADUS ELEGANȚEI ȘI RAFINAMENTULUI

 

M-am hotărât să scriu acest articol datorită numeroaselor complimente aduse goblenului lucrat de familia noastră- Împarateasa Eugenia a Franței, dar și admirației profunde pentru o împarateasă ce și-a lăsat adânc amprenta în istorie.

Mărturisesc că încă de la bun început am fost impresionată de eleganța și de splendoarea unui asemenea personaj, când am vazut imaginea prelucrată și gata pentru a fi lucrată. Insă, când am avut în mâini goblenul lucrat nu m-am putut abține să-l arăt tuturor pentru de a evidenția o frumusețe rară, o femeie ce sclipește  ca un diamant în lumina Soarelui.

Nu puțini au fost și cei care l-au admirat la Romexpo în septembrie, la Antique Market, ocazie cu care au putut vedea toți vizitatorii cum arată un goblen lucrat cu măiestrie, ce capodoperă poate ieși din mâinile dibace ale unui iubitor de artizanat și de frumos.

Așa cum goblenul este splendid, așa și Împărăteasa Eugenia are o splendoare ce poate fi descrisă prea puțin în cuvinte.

Ultima împărăteasă a Franței s-a născut la GranadaSpania, fiica lui Don Cipriano de Palafox y Portocarrero, al 9-lea Connte Montijo. Eugenia a avut o viaţă lungă (1826-1920) şi a apucat să cunoască un număr formidabil de personalităţi istorice.

Ajunsă împărăteasă a Franţei prin căsătoria cu Napoleon al III-lea, ea are parte atât de glorie, cât şi de o cădere spectaculoasă în urma dezastrului din războiul franco-prusac soldat cu prăbuşirea imperiului. În 1853 cand devine soţia lui Napoleon al III-lea, Prusacul Helmuth von Moltke, şeful Statului Major German, care a văzut regina la Paris, a descris-o:
„Împărăteasa Eugenia are o personalitate surprinzătoare. E elegantă, cu gât şi umeri frumoşi, poartă rochii croite cu mult gust. În seara în care am văzut-o purta o rochie enormă din satin – se pare că doamnele vor avea nevoie de mai mult material decât până acum. Împărăteasa purta în păr o diademă roşie iar în jurul gâtului un colier dublu din perle, atragea toate privirile.”

Personalitate puternică, provenită din vechea familie spaniolă Montijo, dar devotată intereselor Franţei (aşa cum le percepea ea), Eugenia nu a fost o femeie foarte cultă, dar foarte sinceră și deschisă. Avea o inteligenţă remarcabilă şi era mereu dispusă să înveţe.

Deşi zguduită, nu îşi pierde echilibrul sufletesc în urma celor două mari pierderi pe care le suferă succesiv (Napoleon al III-lea, apoi, la câţiva ani distanţă, unicul fiu, mort în războiul cu zuluşii).La peste treizeci de ani de la pierderea tronului, este descrisă ca un depozit inepuizabil de amintiri ce şi-a păstrat spontaneitatea, așa cum precizează Octave Aubry în cartea sa Împărăteasa Eugenia.

Veți putea admira goblenul nostru Împarateasa Eugenia, dar și goblenul Suita Impărătesei Eugenia pe site, în galeria cu goblenuri lucrate. Acum aveți și ocazia de a o primi în casele dumneavoastră pe Împarateasă, comandând kitul nostru special cu Împarateasa Eugenia a Franței.

 

Lasa un comentariu

*

captcha *